RAINMAN

RAINMAN, zavlažovací systémy, zahrady

motiv.jpg, 18kB

Zavlažovací systémy

Katalog 2011-2012 zde ke stažení

Jak systém vlastně funguje

Anatomie zavlažovacího systémuZákladem systému je ovládací jednotka, která dává elektromagnetickým ventilům signál k otevření jednotlivých okruhů. Po otevření přívodu vody se pod zemí skryté výsuvné postřikovače vysunou nad terén a po skončení zálivky se automaticky opět zasunou zpět do svých pouzder. Celý systém včetně rozvodů je ukryt pod zemí, takže nic nebrání sekání trávníku ani dalším činnostem na Vaší zahradě nebo hřišti. V případě, že je Vaše zahrada již zavlažena deštěm čidlo srážek systém automaticky vyřadí z provozu.

Nejdůležitějšími údaji pro návrh zavlažovacího sytému a jeho následnou funkčnost jsou rozměry a tvar pozemku a kvalita zdroje vody. V případě Vašeho zájmu Vám po dodání podkladů dokumentace zdarma zpracujeme nabídku včetně případného typu čerpadla. Samozřejmostí je pozáruční servis a zazimování systému před příchodem mrazů.

Ovládací jednotka

Řídící jednotka, kterou zvolíme podle velikosti systému, aktivuje jednotlivé okruhy závlahového systému v předem určenou dobu a na námi stanovený čas a to většinou v nočních nebo časně ranních hodinách. Umožňuje nastavení zálivky v námi určených dnech, v různých délkách pro určité části závlahy a samozřejmě také ručního spuštění zavlažování. Ideální je její umístění v interiéru s přívodem 230V.

Elektromagnetické ventily

VentilElektromagnetické ventily se otevírají na základě impulsů z ovládací jednotky. Po obdržení impulsu se ventil otevře a umožní tak proudění tlakové vody od zdroje k postřikovačům či jiným koncovým zařízením zálivky. Po skončení doby zálivky se ventily uzavírají a postřikovače opět mizí pod trávníkem. Ventily jsou vyráběny v mnoha typech pro růžné podmínky.

Výsuvné postřikovače

PostřikovačeAť už je tvar Vaší zahrady nebo parku jakýkoliv, široká paleta výsuvných postřikovačů zabezpečí ideální pokrytí plochy bez postřiků na dům, cesty, altány a všude tam, kde je to nežádoucí. Postřikovače jsou ukryty pod zemí a pod vlivem tlakové vody se výsuvníky postřikovačů vysunou nad terén a po skončení zálivky se zasunou zpět do svých pouzder.

Pro menší a velmi členité plochy jsou nejvhodnější rozprašovací výsečové postřikovače s dostřikem 1,5 m - 5,5 m. Tyto postřikovače stříkají vodní clonu v námi nastaqvené výseči.

PostřikPro větší plochy vaší zahrady nebo pro parkové plochy jsou doporučovány rotační postřikovače, podle typu s dostřikem 4,6 m - 15,3 m. Tyto postřikovače stříkají proud vody v jednom paprsku a otáčivým pohybem zalévají námi určenou výser vašeho pozemku až do 360°.

PostřikPro fotbalové, tenisové, golfové areály a další sportoviště máme pochopitelně také postřikovače, které dostahují dostřiku až 35 m.

 

Podzemní rozvody

Do zeměCelý systém mimo ovládací jednotky je uložen pod úrovní terénu. Hloubka výkopů je maximálně 40 cm. Elektroventily jsou umístěny také pod zemí, v plastových šachticích, které jsou většinou umístěny ve výsadbách a zakryty mulčem, nebo v úrovni trávníku a jejich víka snesou přejezd běžné zahradní techniky. Výkopy provádíme pomocí speciálního stroje, který umožňuje vyhloubit úzkou drážku s minimálním přesunem zeminy a tím efektivnějším návratem do původního stavu. Podzemní rozvodyV již realizované zahradě se používá slupovačka trávního drnu, který se po zasypání výkopu vrací zpět do drážky.

 

Čidlo srážek

Je napojeno na ovládací jednotku a v případě že naprší množsví vody potřebné k zalití vaší zahrady automaticky vyřadí zavlažovací systém z Čidlo srážekprovozu a při potřebě systém znovu aktivuje při zachování Vámi nastaveného cyklu. Čidlo je nutné umístit na místo, kde je přístup přirozených srážek a slunečního svitu.

Zdroj vody

Zdrojem vody pro váš zavlažovací systém může být buď městský řád, vrt nebo studna popřípadě akumulační nádrž dešťové či potoční vody. Vodovodní řád vám k nabídce proměříme nebo na ostatní varianty zdroje navrhneme čerpadlo.

Dokumentace

Pro profesionální návrh zavlažovacího systému je nutno vytvořit plán pozemku v měřítku, se zakreslenými zpěvnými plochami a rozmístěním výsadeb. Ideální je při zakládání nové zahrady vlastnit osazovací plán se zakreslenými výsadbami a požadavkem jednotlivých rostlin na vodu. Tento projekt Vám můžeme prostřednictvím zahradního navrhnout. Ideální je také po vzájemné dohodě návštěva pozemku, kde mohou být posouzeny všechny vlivy včetně zastínění a sklonu pozemku.

Výhody zavlažovacího systému

ZavlažováníProč si vlastně pořídit závlahový systém? Hlavním důvodem je úspora času a zdlouhavé monotónní a každodenní práce, nezbytné k tomu, aby Váš trávník a zahrada odpovídal Vašim snům. Profesionálně navržený systém dodá vodu vaší zahradě vždy v potřebném množství a v ideální čas. Nedochází je zbytečnému odparu a k tepelným šokům pro rostliny a trávník.

Zálivka probíhá automaticky, v čase Vaší bezstarostné dovolené a sama se díky čidlu vypne při napršení Vámi stanoveného množství strážek. Neopomenutelná je také úspora vody a zvyšující se hodnota Vaší nemovitosti.

© Rainman 1995-2011, Mapa stránek